Monday, April 12, 2010

asam pedas?

salam kembali dari saya kat ruangan ini... hari ini saya nak berkongsi menu asam pedas ibu saya ( sedap... pada selera saya le... pada orang lain, cube dulu tau...)
ikan yang paling sedap untuk menu ini ialah ikan terubuk, ikan parang dan sudah tentu ikan pari...
blend cili kering dengan bawang kecil, no garlic please, letak halia sikit...
panas minyak, tumis halba, belacan yang telah dihancurkan, goreng hingga naik bau... then, masukan bahan yang telah diblender tadi. tunggu hingga naik minyak , pas tu, masukan air ( ikut suka tahap kepekatannye) , bila dah mendidih, masukkan ikan, daun kesom dan air asam jawa. rasa garam, dan masukan perasa kalau suka. kecilkan api dan tunggu hingga ikan masak. boleh masukkan sayur tomato buah, terung atau jeruk sawi kalau suka... dah siap , boleh hidang .

ada sesiapa yang ada menu asam pedas lain ? boleh share dengan saya... saya yang sebenarnye teringin nak buat nasi dagang, tapi tak pandai.... boleh ke sesiapa sudi share dengan saya?

7 comments:

  1. ada gak orang bubuh serai titik .... ( cara orang Johor, katanye) ada gak yang gantikan halia dengan lengkuas... ( tak pernah cuba, tapi mungkin satu hari nak juga rasa )

    ReplyDelete
  2. salam teacher..bestnye asam pedas..bila la leh rasa masakan teacher agaknye er..tuk menu nasi dagang tu,kena tnya anak murid teacher kat terengganu ni la..br menjadi..yg pompuan la..hehe..

    ReplyDelete
  3. tu ar azri, dulu masa dok kat sana, selalu gak makan sarapan nasi dagang, ada gak yang terjual di pasar malam tapi tak ngam macam kat tganu... begitu juga dengan laksam.... tapi kalau dah nak makan sangat, beli aje.... ingat nak p jejalan kat terengganu ar cuti sekolah nanti... nak tenguk masjid terapung. tak pernah p g , cuma tenguk kat tv dan kat internet je. dengar kata banyak masjid replika....harapan agar this year, terengganu tidak dilanda banjir besar g.... amin

    ReplyDelete
  4. Teacher,
    you are most welcome to terengganu.. please do let me know bila nak datang.. i volunteer to be your 1st class tourist guide.. hehe..

    teacher, saya share resipi nasi dagang..

    **NASI**
    beras biasa + beras pulut
    santan
    garam dan gula
    halba
    bawang dan halia (hiris halus2)
    air
    **GULAI IKAN TONGKOL**
    santan
    biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
    tangkai cili kering
    2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
    keping asam keping
    garam dan secubit ajinomoto
    gula
    biji cili padi
    ikan tongkol
    belacan
    **ACAR**
    2 batang timun
    1 batang lobak merah
    1/2 biji bawang besar
    1 biji lada besar
    cuka, garam, gula

    NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
    GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
    ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

    All the best, teacher..

    ReplyDelete
  5. baru baca dah terliur ni.... thanks for sharing hasnah...i really aprreciate it... lepas ni tak kempunan dah bile teringin nak makan nasi dagang...

    ReplyDelete
  6. teacher, dah try ke resepi ni??
    saya orang trganu tapi tak penah masak nasi dagang ni..sebab nak masak tu leceh sikit kena kukus 3 kali,beras plak kena rendam shingga at least 8jam..
    hsnah; tu resepi penah buat sendiri ke cut and paste jer?hehehe

    ReplyDelete
  7. alahai..keciannya teacher Adlin nih... mengidam makan nasik dagang ek...hehehe..

    ReplyDelete